Jennys förskolesmaker

På Varglyan är maten viktig. Det är en av våra grundpelare att servera god, näringsrik och varierad mat som är gjord från grunden av egen kock.

Vi uppmuntrar också barnen att sitta lugnt vid matbordet och lära sig att konversera medan man äter. Det ska vara trevligt att äta! Glädjen är viktig vid matbordet.

 
“Pappa kan laga mat. Och Jenny är jättebra på att laga mat osså!  Men du mamma är bättre på att gosa.”- Ella, 2 ½ år

Pappa kan laga mat. Och Jenny är jättebra på att laga mat osså!
Men du mamma är bättre på att gosa.”

- Ella, 2 ½ år

 

Jenny, det är så fantastiskt att barnen på Varglyan verkar äta precis allt du serverar. Så är det inte riktigt hemma! 

Barnen här har ett stort matintresse och är nyfikna! Mycket av gruppkänslan på en förskola får ju också barnen att prova maten, mer än de gör hemma.

Har du något annat knep som man kanske kan prova?

Jag tror att smaken är viktig! De rätter som går bäst här på Varglyan är de med riktigt mycket smak, som currykyckling, paprikapippi och tacos. Jag kryddar ganska mycket utan att det blir starkt. Barnen äter riktig syrlig vitkålssallad, kokta rödbetor, såser med vitlök i och tycker att det är jättegott - jag lagar inte barnmat, men det är mat som är barnanpassad. 

Det där har vi märkt med vår dotter. När vi möter andra barn så vill de bara ha ketchup i ett korvbröd, men vår dotter vill också ha chorizo, senap, rostad lök och hon vill prova allt hon inte känner igen. Det tror vi att hon har lärt sig här. Som att hon har fått en skolning i matlust!

Jag har också fördelen att sätta menyn själv, det funkar ju inte riktigt på samma sätt i en kommunal förskola. Det är fantastiskt roligt! Som idag kan jag stå här och steka pannkakor till en önskelunch. Nästa vecka kan jag prova på att laga en indisk rätt eller baka surdegsbröd till mellanmålet.

 

“Maten är jättegod! Jag tycker att Jenny gör så fint med många skålar när det blir tacos.”

- Harry, 4 år

 
potatis02.JPG
 

Jag älskar dom där … vad heter dom? Broccoli! Men pannkakor och köttbullar älskar jag också.”

- Natalie, miljoner år gammal (!)

 

Vi föräldrar säger ofta att du verkar trolla i köket! Du försöker hela tiden att öka andelen ekologiska och närproducerade råvaror, ibland lagar du till och med mat av något som barnen har odlat ute på gården.

Med dagens klimat får man får tänka mer och mer på att det är bra att lära sig att äta mycket grönsaker, bönor och linser. Barnen här tycker ju till exempel att det är gott med “köttfärssåsen” som jag gör, som är helt baserad på röda och gröna linser! 

Om man i tidig ålder får prova att äta mycket grönsaker, så tror jag att man har igen det när barnen är äldre. Det är mycket svårare att få en tonåring att börja äta kikärtsbiffar när de alltid har ätit hamburgare.

Ibland känner man doften av barnens lunch redan när man lämnar på morgonen. Man vill bara stanna kvar på förskolan och äta gott hembakt bröd och “röda fisken”. Kan du avslöja något om vad som finns i receptet till denna mytomspunna rätt? 

Under en av mina första veckor på Varglyan skulle jag få ihop en lunch på det som redan fanns här. Jag var inte jättevan att laga mat till barn, men jag visste ju vad mina egna barn tycker om att äta! I frysen hittade jag fiskfiléer och det fanns tomatpuré, så jag googlade och av en slump hittade jag “röda fisken”. 

Vit fisk, tomatpuré, grädde, dill, salt och peppar - det är ingenting mer! Och det är kanske just det, det är så enkelt, inga konstiga e-ämnen eller annat skräp som man inte borde äta, som gör att det blir så gott. 

Och det är ju hemskt roligt att barnen uppskattar fisk! Jag vet ju att den fisk man fick äta när man själv gick i skolan… den var inte direkt…

Nä. Den minns man med en rysning.

Men jag kan inte ge receptet till “röda fisken”! För jag är urusel på att följa recept, jag hittar på utmed vägen och trixar till det lite. 

Jag hade ändå hoppats att du skulle ge mig lite recepttips. För jag är usel på att laga mat. Men då kanske jag kan fråga om det finns något som du absolut inte klarar av att laga?

Ugnspannkaka! Det går inte! Det blir katastrof! Degigt och bränt. Jag har försökt många gånger, både hemma och här. Då står mycket jag hellre och steker pannkakor till 40 personer varje dag i veckan!

Jag vet någon där hemma som skulle önska att du gjorde precis det!

Jag har en där hemma som också önskar det! 

Viktiga punkter kring vår mat:

 

Vi använder så mycket som möjligt av närproducerade och ekologiska varor, köttfärsen kommer från närliggande Malma gård.

 

Inga lightprodukter används. Vi använder smör och riktig grädde i matlagningen.

 

Vi komposterar den mat som blir över på tallrikarna.

All mat lagas från grunden och bröd bakas flera gånger i veckan.

 

Till smörgåsarna använder vi Bregott.

 

Varglyan har inte totalt sockerförbud, men vi undviker det så långt det går.

Det serveras alltid tre sorters olika grönsaker till lunch, både kokta och råa.

 

Matsedeln varierar efter säsong och tillgång, men varje vecka äter vi fisk, kött, fågel och vegetariskt minst 1 dag.

 

Den olivolja som används är alltid Extra Virgin.

Till maten dricker vi ekologisk mellanmjölk eller vatten.

 
EU-logotyp_Skolmjolksstod.jpg.jpg